Niek Oosterink
Teamlid KI-Inseminator
Niek Oosterink: altijd al geïnteresseerd in de fokkerij, vroeger met kippen, nu in de selectie van bijen. De interesse in de bijen van mijn vader leiden er toe dat ik in 2011 mijn eerste eigen bijenvolken kreeg. in 2019 verhuisdenwe naar het buitengebied van Lieren waar mijn hobby al snel uitgroeide naar meer dan 25 Buckfastvolken. Het mooiste van het imkeren vindt ik toch wel de selectie en de koninginnenteelt. Via het BeeSelective-project heb ik bij Jacob Wegener in Duitsland de cursus kunstmatige inseminatie gevolgd; een mooi project waarvoor ik nu met veel plezier inseminator ben. Daarna volgde al snel het opzetten van een teeltgroep met een aantal zeer gedreven imkers. Met deze teeltgroep hoop ik vooral een bijdrage te leveren aan de bijengezondheid en varroaresistentie. In 2024 ben ik begonnen aan de opleiding leraar imkeren voor de basis en de gevorderde cursus, zodra de mogelijkheid er is wil ik deze uitbreiden met specialist koninginnenteelt.
Website
Cees Haans
Teamlid KI-inseminator Bijenkennisorakel
Het imkeren heeft mijn hele leven al beïnvloed. Mijn vader heeft vanaf zijn leeftijd van 14 jaar 70 jaar lang bijen gehad. En als klein manneke was ik al met de bijen bezig. In 1980 ben ik zelf  actief volken gaan houden en al vrij snel ben ik met Buckfast bijen begonnen. Al snel liep het aantal volken op tot over de 100. In 1990 heb ik mij eerste kunstmatige inseminatie uitgevoerd om Buckfast lijnen in stand te houden,de laatst jaren ook om nieuwe  lijnen op te zetten met hoge VSH eigenschappen. In 1995 zijn we gestart met een teelt groep in het zuiden van land en in het jaar 2000 hebben we een eigen teeltgroep opgezet. Meer informatie kunt u vinden op de site beezzz.nl . Om ervaring, materiaal en kennis te uit te wisselen zijn we nu ook lid geworden van BTN. Met dit team kunnen we meerdere Buckfast lijnen aanhouden en vooral de VSH eigenschappen beter testen.
 
Met vriendelijke groet Cees Haans 
Rene Schepper
Teamlid KI-inseminator in opleiding
Ik ben René, 61 jaar en woon in nieuw Wehl. Mijn 3 kinderen zijn het huis uit, en nu heb ik wat meer tijd voor mijn hobby. Ik heb ongeveer 25 jaar bijen, waarvan de laatste 10 jaar Buckfast bijen, toen ben ik ook begonnen met koninginnenteelt. In 2018 heb ik de leraren opleiding gevolgd bij IN en sindsdien ben ik docent bij de Imkersvereninging Wehl Ik zit daar ook in het bestuur en heb voornamelijk de taken alles wat met opleidingen te maken heeft, en ik hou de website van de vereniging up-to-date. Mijn eerste Buckfast koninginnen heb ik gehaald bij een bekende teler uit Apeldoorn, deze koninginnen waren vaak prachtig oranje. Een jaar later ging ik ook naar het bevruchtingseiland Ameland om zo raszuivere Buckfast koninginnen te telen. In 2020 ben ik begonnen met KI (kunstmatige inseminatie) dit vond ik fascinerend en de jaren daarop heb ik geholpen met het begeleiden van de KI dagen en in 2025 ga ik zelf de cursus kunstmatige inseminatie volgen, ik hoop in 2025 mijn eerste koninginnetjes zelf te insemineren. In de zomer van 2024 ben ik lid geworden van BTN (Buckfast Teeltgroep Nederland) BTN is bezig om perfecte bijen te telen met alle buckfast eigenschappen en dan kijken we voornamelijk naar de VSH (Varroa Sensitive Hygiene) eigenschappen. Hierover is meer te lezen op deze site. In de winter maanden zit ik met een gezellig clubje op korfvlechten, in een schuur rondom de kachel dit doe ik nu 3 jaar, erg leuk om te doen. Wil je meer weten neem dan gerust contact met mij op René Schepper
Tim Olgers
Teamlid KI-inseminator in opleiding
Mijn naam is Tim Olgers en ik ben pas sinds 2020 actief als imker. Al snel na mijn start in de imkerij ben ik me gaan specialiseren in koninginnenteelt. Met name de genetica en overdracht van erfelijk materiaal vind ik erg interessant. Ik ben lid van BeeSelective, waar we ons richten op de selectie en teelt van Bijen met een hoge varroa resistentie om zodoende sterke, ziektevrije bijenvolken te kweken. Recentelijk ben ik ook gestart met het telen van raszuivere Kaukasische bijen waar ik ook erg enthousiast over ben! Naast mijn passie voor bijen ben ik in het dagelijks leven werkzaam als ambulanceverpleegkundige. Wil je meer weten over mijn bijenwerk of wil je samenwerken? Neem gerust contact met me op!
Ad Schoenmakers
Teamlid en Extreem ervaren Imker

Interesse voor bijen heb ik van jongs af aan. Mijn vader werkte bij de Nederlandse spoorwegen daarom konden wij aan de Belse lijn in Tilburg een stukje grond gebruiken om op te recreëren. Bij een van die stukjes grond stond een bijenstal. Bij deze bijenstal kon ik mij uren vermaken met het kijken naar bijen die druk in en uit vlogen onderwijl mezelf de vraag stellende wat er allemaal zou gebeuren binnenin deze kasten. De tijd ging voorbij en de interesse voor de bijen raakte op de achtergrond, zoals dat bij veel jongeren in de puber leeftijd het geval is.

In 1989 werkte mijn toenmalige vrouw bij Bunting Brinkman Bees. Zij was daar aangesteld voor het opzetten van de Hommelteelt. Omdat de Hommelteelt indertijd nog in de kinderschoenen stond werkte zij nauw samen met de Ambrosius hoeve in Hilvarenbeek, indertijd een onderzoekcentrum voor de bijenteelt. Van dit  onderzoekcentrum kwamen mijn eerste bijenvolken vandaan. De Varoa mijt was in deze tijd sterk in opmars. In dit onderzoekscentrum werd destijds veel geëxperimenteerd met deze mijt. Het gevolg was dat al mijn bijenvolken  daarom ook ernstig waren besmet met Varoa, en daarom kansloos in hun ontwikkeling.

In deze tijd leerde ik ook Cees Haans kennen en samen besloten wij om de bewuste bijenvolken op te ruimen het kastmateriaal te verbranden en totaal opnieuw te beginnen. Cees was het jaar daarvoor begonnen met de opleiding Kunstmatige inseminatie. Later zijn we samen naar de opleiding “Genetica gegaan en deze werd indertijd gegeven in Amsterdam. Vervolgens zijn we In 1995 gestart met een teeltgroep in het zuiden des landsom vervolgens in het jaar 2000 een eigen teeltgroep op te zetten.

Om ervaring, materiaal en kennis te uit te wisselen zijn we nu ook lid geworden van BTN. Met dit team kunnen we meerdere Buckfast lijnen aanhouden en vooral de VSH eigenschappen beter testen.

Ben Bus
Teamlid Imker

Sinds mijn 17e jaar imker ik en heb dit toentertijd voornamelijk vanuit de praktijk geleerd.

De afgelopen 11 jaar heb ik met imkerbedrijf De Gooise Bij bekendheid gekregen door de bijenstand De Media Bij op het Media Park te Hilversum.

Circa 10 grote mediabedrijven sponsoren jaarlijks deze bijenstand. Door nu met mijn vrouw meer te gaan reizen zal in dit jaar 2025 de bijenstand worden overgedaan aan een ander regionaal imkerbedrijf.

Maar thuis zal ik nog een aantal Buckfast volken behouden.

Naast mijn bestuurlijke taken van de Stichting BeeSelective ben ik ook voorzitter van de Stichting Media NatuurPark en Ledenraadslid van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging NBV.

Door mijn voorzitterschap bij de Stichting BeeSelective ben ik de linking-pin voor de teeltgroep BTN.

 

Met vriendelijke groet, Ben Bus

Auke Schripsema
Teamlid/Imker

​Mijn naam is Auke Schripsema en ik woon in het mooie Eefde, vlak naast Zutphen. Sinds 2011 ben ik actief als imker. Mijn fascinatie voor bijen komt voort uit een diepgewortelde interesse in gezonde ecosystemen. Het idee dat een groep levende wezens samenleeft als superorganisme en afhankelijk is van een gezond ecosysteem, vind ik ronduit fascinerend. Ik lees heel veel over gezonde ecosystemen, van bodem tot plant tot bord, maar in mijn imkerpak voel ik echt in de praktijk hoe het zit: Als er iets in het ecosysteem niet klopt, dan zie je het direct aan het bijenvolk. En uiteindelijk de (te) lege honingpot.

Ik onderhoud ongeveer 25 productievolken, naast mijn vierdaagse werkweek waarin ik samen met Nederlandse boeren werk aan regeneratieve of natuurinclusieve landbouwmet eerlijke inkomsten voor de boer die daar zijn nek voor uitsteekt. Ook daar draait alles dus om het bevorderen van gezonde ecosystemen en, uiteindelijk, gezonde mensen.

Mijn lidmaatschap bij BTN is ingegeven door de wens om samen verder te leren hoe we behandelvrije bijenvolken gemeengoed kunnen maken. We moeten hoognodig af van alle rotzooi die nu nog nodig is om wintersterfte te voorkomen. We weten al veel, maar nog niet genoeg. Gelukkig is het momentum daar om samen de volgende stap te zetten